27 Mayıs 2011 Cuma

Popüler kültürün insanı başkalaştırması vol.1

***


Sen misin yoksa bir başkası mı ?
Dünya öyle bir hal aldı ki, bir çok kişinin kendisine yakışan rolü değil de, insanların yakıştığını düşündüğü rolü oynayıp, o şekilde beğeni toplamayı amaç edindiği sahte bir sahne oldu. Kendisini yansıtmadı hiç, hep başkasını oynadı, hep o başkası üzerinden alkışı topladı. Bunu yapan o veya ötekiler değil, biziz. Etrafına değil, aynaya bak! Sensin o, belki benim, belki o yanındaki kişi. Ama bil ki, mutlaka içimizden biri. Hatta biri de değil bu bahsettiğim, bir çok kişi.


Popüler kültür neyi hedef gösteriyorsa ona doğru yol almaya başlamışız biz. Belki farkında olmadan, belki bilerek ama o yolun yolcusuyuz. Popülizm demiş ki, ''bu sene ugg giyen tüm kızları hayasızca eleştirin'' ve biz de yapmışız. Neden? Çünkü bir değil, iki değil, milyonlarca kişi ugg giyen kızlara nefret duyuyor. Bir şeye nefret duyan ya da seven sayısı arttıkça, altındaki nedenleri sorgulamadan evvel, biz de o olgudan nefret duyar olmuşuz ya da sevmişiz. Yani toplumun peşinden gittiği popülizme hizmet eder olmuşuz. 1 milyon kişiden 900 bini herhangi bir adamı haklı buluyorsa, biz de çoğunluğun insan üzerinde yarattığı etki psikolojisiyle hak verebiliyoruz. Bu aynı şeye benziyor, hani bir grup var ''milyonlarca sinek yanılıyor olamaz hadi hepimiz bok yiyelim'' gibi. Bir işin saçma ya da mantıklı olduğunu düşünmeden, kısacası sorgulamadan bodoslama dalmayı merkez edindik ve inanın farkında değiliz. Toplum psikolojisinin etkisi altında olduğumuz, popülizme hizmet ettiğimiz, sorgulamayı unuttuğumuz ve bile bile birilerinin kuklası olmayı kabul ettiğimiz bir dünyada yaşadığımızı unutmuşuz. Gittiğimiz yol mesela, o yolu biz kendi tercihimiz sanıyoruz. Ben buna karar verdim bu iyidir diyerek o yola çıktığımızı düşünüyoruz ama değil işte. Bizi uyutanlar, onların istediği yönde gitmemizi isteyenler, planını ne denil müthiş hazırladıysa artık, onların can-ı gönülden istediği şeyleri bizim kendi tercihimiz olarak belleğimize işlememizi sağlamışlar ve halen daha aynı şekilde istediklerini almaya devam etmekteler.

Suç mu peki yaptıkları? Kanunlara göre elbet değil zira alan razı veren razı durumu. Ama kimin umrunda? Ya da kim bunun farkında? Dediğimi kimler anlayıp ''aslında evet lan, doğru diyor'' diyecek? Zaten bunu herkesin anlamasını beklemek saçmalık olurdu. Herkes anlayabilse, herkes bu şekilde işleyen düzenin insanları aslında ne kadar işlevsizleştirdiğini irdeleme yetisine sahip olsa zaten yakındığım/ız şey çok farklı olurdu.

Öyle yani.



*** 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder